Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Παστίτσιο με πέννες και μανιταρένιο κιμά

Υλικά
  • 1 πακέτο μακαρόνια πένες 
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
  • 2 φλυτζάνια του καφέ κιμά μανιταριού (μανιτάρια ψιλοκομμένα στο multi, περίπου 4-5 μέτρια)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι ντομάτα τριμμένη ή 1 ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους και βρασμένες πολύ καλά
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1/2 ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό -μείον 2 λεπτά του χρόνου βρασίματος-, με μία κουταλιά λάδι και τα σουρώνουμε. 
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τις μελιτζάνες (αφού πρώτα τις έχουμε αλατίσει και αφήσει για 10 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους) και μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, περιμένουμε να τσιγαριστούν και ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, μία πρέζα ζάχαρη και μισή κουταλιά του γλυκού ξερό δυόσμο, τα αφήνουμε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών σε ένα πυρέξ, από πάνω απλώνουμε τη γέμιση λαχανικών και άλλη μία στρώση με τα υπόλοιπα μακαρόνια που περίσσεψαν. 
  4. Βράζουμε τις πατάτες μας σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να μείνει λίγο νερό στον πάτο της κατσαρόλας. αποσύρουμε από τη φωτιά και όσο είναι ζεστές ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας φυτική μαργαρίνη, λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με το μίξερ και τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές. 
  5. Απλώνουμε τον πουρέ πάνω στα μακαρόνια και τον στρώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πασπαλίζουμε στο τέλος με τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο φυτικό κασέρι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Παστίτσιο με μακαρόνια για παστίτσιο κιμά μελιτζάνας - μανιταριού με μπεσαμέλ απο γάλα φυστικιού

Συμβουλές:
  • Εαν δεν θέλετε να βάλετε πουρέ μπορείτε να βάλετε φυτική μπεσαμέλ.
  • Εάν δεν θέλετε πουρέ πατάτας και προτιμάτε την παραδοσιακή μπεσαμέλ δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή για μπεσαμέλ:
     * 1 λίτρο γάλα σόγιας
     * 8 κ.σ. άμυλο αραβοσίτου (corn flour)
     * 2 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
     * 1 κ.γ. αλάτι
     * 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
     * 4 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. 
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. 
  3. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα στο ταψί, πάνω από τον κιμά.
  • Για γάλα φυστικιού μπορείτε να αλέσετε 200 ml φυστίκια σε 1 λίτρο νερό και να το στραγγίξετε με μουσελίνα ή τούλι.
Παστίτσιο με πουρέ πατάτας και κιμά μελιτζάνας-σόγιας
Η συνταγή είναι ελαφρώς τροποποιημένη από τα Γελαστά Ζωάκια, η αρχική είναι εδώ:
http://lopis-place.blogspot.gr/2012/03/blog-post_31.html

1 σχόλιο:

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.