Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Γιαούρτι απο γάλα ξηρών καρπών


Υλικά:

  • 1 χούφτα ξηροί καρποί (περίπου 1/2 κούπα αμύγδαλα)
  • 300 ml νερό
  • 2 κ.σ. φυτικό γιαούρτι σόγιας απο το σουπερμάρκετ (μετά θα έχετε "μαγιά")
  • 1 κάψουλα προβιοτικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζετε τα αμύγδαλα για περίπου 8 ώρες ή αποβραδίς.
  2. Φτιάχνετε ένα παχύρευστο αμυγδαλόγαλα με τα αμυγδαλα στο μπλεντερ μαζι με το νερό και το στραγγίζετε.
  3. Ζεστάνετε το γάλα - όχι σε δυνατή φωτιά - για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας το, σκεπάστε το και αφήστε το για μερικές ώρες να κρυώσει, 
  4. Βάζετε σε ένα μπωλ 2 κ.σ. φυτικό γιαούρτι για "μαγιά" και αλείψτε το στα τοιχώματα, πχ γιαούρτι σόγιας απο το σουπερμάρκετ.
  5. Προσθέστε το γάλα στο μπωλ και ανακατέψτε το.
  6. Σκεπάστε το και αφήστε το να κάνει τη ζύμωση, το καλοκαίρι παίρνει περίπου 6-12 ώρες και τον χειμώνα παραπάνω απο 12 ώρες ζύμωσης, περίπου 24.

-     Σκεπάστε το καλά και ζεστά, πχ με μια κουβέρτα! Τα βακτήρια θέλουν ζεστό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν.
-     Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όποια συνταγή ζητά γιαούρτι.
-     Εαν δεν βρείτε φυτικό γιαούρτι για μαγιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην έσχατη περίπτωση ακόμη και ζωικό γιαούρτι μόνο για την πρώτη φορά, μετά θα έχετε μαγιά για να φτιάχνετε φυτικό γιαού
ρτι όσες φορές θέλετε.
- Οι πρώτες σας 5-6 παρτίδες μπορεί να μην σας βγούν τόσο παχύρευστες αλλά οι επόμενες θα είναι περισσότερο.
-     Αντέχει στο ψυγείο σκεπασμένο πάνω απο 3 ημέρες.
-     Η ζύμωση είναι καλλύτερο να γίνει σε γυάλλινο ή ανοξείδωτο δοχείο ή σε τελευταία προτίμηση πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα.
-     Αντί για αμύγδαλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραχίδες (φυστίκια) ή ανακάρδια(κάσιους) ή άλλους ξηρούς καρπούς.
-     Όσο περισσότερο το αφήνετε τόσο πιο ξινό θα γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.