Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Κινόγαλο (Κρέμα με κινόα και σοκολάτα)


Υλικά: 
  • 1/2 κούπα κινόα
  • 1 κούπα νερό
  • 2 πρέζες ορυκτό ροζ άλας
  • 60 γρ. άμυλο αραβοσίτου (corn flour)
  • 100 ml σησαμοπολτό ή σπιτικό φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο καρπού
  • 1 λίτρο νερό
  • 100 γρ. (εάν το θέλετε άγλυκο) ή 150 γρ. (εάν το θέλετε γλυκό) καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 1 βανίλια (τα σπόρια της) ή ξύσμα απο 2 λεμόνια
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε κυβάκια (προαϊρετικά)
  • Κανέλα για το σερβίρισμα (προαϊρετικά)
Παρασκευή:
  1. Πλένουμε την κινόα με άφθονο νερό σε μια βαθιά γαβάθα και την στραγγίζουμε.
  2. Την βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και το νερό και την βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσει το νερό, (θα πάρει περίπου 15 ' ). 
  4. Φτιάχνουμε το γάλα ανακατεύοντας στο μπλέντερ το νερό με τον σησαμοπολτό για 1/2 - 1 λεπτό.
  5. Κρατάμε 1 κούπα γάλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια, δυναμώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να αρχίσει να βράζει ανακατεύοντας που και που.
  6. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα που κρατήσαμε και όταν αρχίσει να βράζει η κινόα το ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε συνέχεια.
  7. Μόλις πήξει η κρέμα τη σερβίρουμε σε μπολάκια.
  8. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο, περιμένουμε τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα, γαρνίρουμε με κανέλλα ή κακάο και σερβίρουμε.
Σοκολατένιο κινόγαλο
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Εάν το θέλετε σοκολατένιο μόλις πήξει βγάλτε το απο την φωτιά και ρίξτε μέσα σπασμένη σε κομματάκι την κουβερτούρα και ανακατέψτε καλά,
    επίσης μπορείτε να κρατήσετε το μισό, να ανακατέψετε μόνο μέσα σε αυτό την σοκολάτα και να κάνετε δίχρωμο ριζόγαλο.
  • Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε δικό σας γάλα ή δεν έχετε μπλέντερ παραλείψτε τα 100 ml σησαμοπολτό και το 1 λίτρο νερό και βάλτε απλά 1 λίτρο αγοραστό φυτικό γάλα της αρεσκείας σας, προτιμήστε κάποιο με γεύση βανίλια.
  • Αντί για βανίλια μπορείτε να το αρωματίσετε επίσης με μαστίχα!
  • Ανακατέψτε καλά το κορν φλάουρ πριν το ρίξετε στη κατσαρόλα επειδή έχει τη τάση να κατακάθεται στο πάτο.
  • Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή πρωτείνης και σε συνδυασμό με την κινόα ακόμα καλύτερη, μιας που συνδυάζονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, οπότε έχουμε αυτό που λένε κάποιοι "πλήρης πρωτείνη".
  • Εάν θέλετε να έχει πιο λευκό χρώμα τότε χρησιμοποιήστε λευκή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου.
  • Την επόμενη ημέρα είναι πιο νόστιμο και έχει πιο καλή υφή.
  • Βράστε καλά την κινόα πριν ρίξετε το κορν φλάουρ γιατί μετά θα πήξει και δε θα προλάβει να βράσει περισσότερο, οπότε εάν το θέλετε λιώμα βράστε την καλά, εάν χρειαστεί προσθέστε 100 ml νερό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.