Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Mac & cheese με τυρί από ανακάρδια

Image may contain: food
Υλικά: 
  • 1 1/2 κούπα κοφτό μακαρονάκι (προτιμήστε σπειροειδής)
    Για την τυρένια σάλτσα:
  • 1 πολύ μικρό ή 1/2 μέτριο λευκό κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε κυβάκια
  • 200 γρ. ή 1 κούπα ωμά ανακάρδια (cashews) εμποτισμένα απο βραδίς και στραγγισμένα
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 κοφτή κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (corn flour)
  • 2 κ.σ. νιφάδες διατροφικής μαγιάς
  • 2 κ.σ. ταχίνι ή σπιτικό φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.γ. πάπρικα ή 1 καλοβρασμένο καρότο
  • 1-2 κ.γ. ορυκτό άλας (ανάλογα πόσο αλμυρό το θέλετε)
  • 1/2 λεμόνι (σε χυμό)
  • 50 ml ή 6 κ.σ. ηλιέλαιον ή ελαφρύ ελαιόλαδο

    * προαιρετικά: 2 κ.σ. λευκό μίσο (στο τέλος)

Παρασκευή:

  1. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας μείον 2 λεπτά τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν για 5-7 λεπτά. 
  3. Τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιήστε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία τυρένια σάλτσα.
    Δοκιμάζετε και εάν το θέλετε πιο αλμυρό ή ξινό προσθέτετε αλάτι και λεμόνι σταδιακά.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτετε την τυρένια σάλτσα και ανακατέψτε μέχρι να πήξει ελαφρώς (όχι πολύ).
  5. Προσθέστε τα μακαρόνια και ανακατέψτε. 
  6. Σερβίρετε αμέσως, διακοσμώντας με μανδανό.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:

  • Εάν δεν έχετε χρόνο να μουλιάσετε τα ανακάρδια τότε ρίξτε τους βραστό νερό και αφήστε τα για τουλάχιστον 1 ώρα να μαλακώσουν.
  • Η πάπρικα ή το καρότο μπαίνει για το πορτοκαλί χρώμα, εάν θέλετε λευκή σάλτσα τότε παραλείψτε τα.
  • Ο συνδυασμός δημητριακών (ζυμαρικά) με ξηρούς καρπούς (ανακάρδια) μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ("πλήρης πρωτείνη")
  • Το σκόρδο και το κρεμμύδι δίνουν μια πικάντικη μυρωδιά στην σάλτσα, εάν δεν σας αρέσουν τα σκορδοκρέμμυδα παραλείψτε τα ή βάλτε 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού που έχει πιό ήπια γεύση.
  • Αντί για ανακάρδια πειραματιστείτε και με άλλα είδη καρπών της αρεσκείας σας, όπως ηλιόσπορο, φυστίκια, καρύδια ή αποφλοιωμένα αμύγδαλα!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.