Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ριζότο με ψητό κουνουπίδι


Υλικά: 
  • 1 κούπα ρύζι για ριζότο πχ αρμπόριο
  • 1 μικρό κουνουπίδι κομμένο σε φέτες
  • 4-5 κούπες ζωμό λαχανικών (σπιτικό, από σέλερι καρότο κρεμμύδι)
  • 1 - 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • λίγο θυμάρι ή φασκόμηλο
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μανιτάρια (προαιρετικά)
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° Κελσίου. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κουνουπίδι με 2 κουταλιές της σούπας λάδι. 
  3. Αλατοπιπερώστε και ψήστε για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. 
  4. Μόλις ψηθεί κόψτε το μισό κουνουπίδι σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο κρατήστε το για το τέλος.
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, ρίχνετε το θυμάρι, το ρύζι και το μισό κουνουπίδι και ανακατεύετε.
  6. Προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό ανακατεύοντας συχνά και αφού απορροφηθεί ο ζωμός προσθέτετε σταδιακά και τον υπόλοιπο ανά μισή κούπα μέχρι μέχρι να τελειώσει και το ρύζι να γίνει κρεμώδης και al dente.
  7. Προσθέστε 1 κ.γ. αλάτι και δοκιμάστε προσθέτοντας λίγο και σταδιακά εάν χρειαστεί.
  8. Σερβίρετε διακοσμημένο με το κουνουπίδι και μαινδανό.


Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Τα φύλλα απο το κουνουπίδι μπορείτε να τα κάνετε σαλάτα ή να τα χρησιμοποιήσετε για τον ζωμό.
  • Όταν ψήνεται το κουνουπίδι καραμελώνουν τα ζάχαρα του και γλυκαίνει.
  • Το κουνουπίδι -καθώς και όλα της οικογενείας των σταυρανθών- έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Εάν θέλετε να γίνει πιό κρεμένιο προσθέστε στο τέλος 1 κ.σ. ταχίνι διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό ή προσθέστε 1/2 κούπα φυτική κρέμα γάλακτος πχ σόγιας.
  • Εάν θέλετε βάζετε και μανιτάρια στο ριζότο αφού τα τσιγαρίσετε καλά μαζί με το κρεμμύδι.
  • Ξεφλουδίστε ελαφρά ένα σκόρδο αλλά κρατήστε το ολόκληρο, κόψτε την κορυφή του ώστε να αποκαλύψετε τα φύτρα του και ψήστε το ολόκληρο μαζί με το κουνουπίδι στον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει λίγο και πιέστε το για να βγει απο την φλούδα, χρησιμοποιήστε το στο ριζότο για πιο έντονο άρωμα. 


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.